istories.gr - Η δική σου φωνή στο διαδίκτυο

Επιθέσεων συνέχεια τώρα και στο Google

Μετά το Twitter και το Facebook σειρά πήρε το Google στην ίδια ενορχηστρωμένη επίθεση. Το Twitter βγήκε και πάλι offline για περισσότερο από 2 ώρες ενώ το Facebook έκλεισε κάποιες από τις υπηρεσίες του. To Google ανέφερε ότι τα συστήματα ασφαλείας του απέκρουσαν με επιτυχία τις επιθέσεις που σκοπό είχαν υπηρεσίες όπως το Gmail και το Youtube.

O Biz Stone συνιδρυτής του Twitter δήλωσε μέσω του προσωπικού του blog πως το Twitter συνεργάζεται στενά και με τις άλλες εταιρείες – υπηρεσίες που φαίνεται πως επηρεάστηκαν από αυτή την πολύ καλά ενορχηστρωμένη (την χαρακτηρίζει δε μεμονωμένη) επίθεση.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι ένας Γεωργιανός Bloger γνωστός και ως Cyxymu, στόχος ήταν προφανώς να τον φιμώσουν. Ο Graham Cluley της εταιρίας διαδικτυακής ασφάλειας Sophos δήλωσε: "Αυτή η επίθεση εγείρει την εκπληκτική σκέψη πως η προσωπική έριδα κατά ενός χρήστη είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του Twitter, δημιουργώντας ερωτηματικά ως προς την ευαισθησία του site".

Τα site αυτά πιστεύεται πως έγιναν στόχος επίθεσης τύπου DOS (Denial of service). Αυτού του τύπου οι επιθέσεις γίνονται όταν οι υπό επίθεση διακομιστές κατακλύζονται από δεδομένα, πέρα από τις δυνατότητές τους, έχοντας ως στόχο την κατάρρευσή τους.
Ακόμη πληροφορίες, αναφέρουν πως δεν επρόκειτο για επίθεση DOS, αλλά για μαζική αποστολή spam email τα οποία περιείχαν links σε σελίδες που διατηρεί ο Cyxymu στις υπηρεσίες-στόχους. Σε αρχειοθετημένες σελίδες από το blog του Cyxymu, ο bloger ισχυρίζεται ότι έχει γίνει θύμα επίθεσης αυτού του τύπου γνωστή και ώς "Joe Job".
Όμως ο Κος Cluley της Sophos δεν βρίσκει αυτό το σενάριο πολύ πιθανό δηλώνοντας πως "οι περισσότεροι αποδέκτες των μηνυμάτων αυτών δεν θα έκαναν κλίκ στο link" και προσθέτει, "αυτό που θεωρώ ως πιο πιθανό όμως, είναι ότι η αποστολή των spam μηνυμάτων έγινε ταυτόχρονα με την επίθεση DOS από επηρεασμένους υπολογιστές κλώνους(bots) παγκοσμίως, ή ότι κάποιος που δεν είχε σχέση με την επίθεση Joe Job αποφάσισε να εκδικηθεί τον υπεύθυνο (νομίζοντας ότι αυτός είναι ο Cyxymu) εξαπολύοντας μια επίθεση DOS από τα δικά του bots."
Όλες οι υπό επίθεση υπηρεσίες έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν κινδύνευσαν.
"Παρακαλώ, σημειώστε πως δεν κινδύνευσαν δεδομένα χρηστών" δήλωσε ο Biz Stone του Twitter. "Αυτού του είδους η επίθεση γίνεται εξαπολύοντας πληθώρα αιτημάτων στην υπηρεσία, αποτρέποντας την απλά από το να ανταποκριθεί στους χρήστες της"

www.istories.gr