istories.gr - Η δική σου φωνή στο διαδίκτυο

Με 159 ΝΑΙ ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Με 159 ΝΑΙ ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό


Και για όσους δεν τους βγαίνουν τα νούμερα... οι ψήφοι είναι 157 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουμε αυτόν της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Κιλτίδη. Έτσι το ασφαλιστικό πέρασε επί της αρχής από την Βουλή.

Η διαγραφείς όμως από το ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν "παρόντες".

Το τελικό αποτέλεσμα όπως ανακοινώθηκε στο Σώμα από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο έχει ως εξής:

“Υπερψήφισαν” 159 βουλευτές. Πρόκειται για τους 157 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την ανεξάρτητη Ντόρα Μπακογιάννη και τον επίσης ανεξάρτητο Κώστα Κιλτίδη
“Καταψήφισαν” 137 βουλευτές. Στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, προστέθηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Από τον χώρο της αντιπολίτευσης προέρχονται και οι δύο απόντες από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
“Παρών” δήλωσαν δύο βουλευτές. Πρόκειται για τους ανεξάρτητους και προερχόμενους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου
Για την Πέμπτη λοιπόν ημέρα που πανελλαδικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους δηλώνοντας την αντίδρασή τους για το απεχθές αυτό νομοσχέδιο προγραμματίζεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου κατ' άρθρο.!
Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει αναφορά στην δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την διάταξη για τη διαιτησία, ανοίγοντας έτσι στην ουσία τον δρόμο και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν τις αντιρρήσεις τους να προχωρήσουν σε καταψήφιση επιμέρους άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επί της αρχής, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν ξεχωριστά η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΚΚΕ.

Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να αμυνθεί υπέρ του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μια και οι αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ακόμη και όσους ψήφισαν ναι επί της αρχής) είναι αρκετές κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για βελτιώσει στο νομοσχέδιο ενώ Έθεσε δίλημμα ....ή ψηφίζουμε ή σταματάμε να πληρώνουμε συντάξεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στο ύψος των συντάξεων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, η κυβέρνηση είχε ρίξει μεγάλο βάρος στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας χωρίς διαρροές. Ο Γ. Πεταλωτής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών είχε σπεύσει να δηλώσει ότι "η ψηφοφορία έχει τεράστια σημασία για την κυβέρνηση" στέλνοντας ουσιαστικό μήνυμα σε όσους βουλευτές προβληματίζονταν για την ψήφο τους.

Η προγραμματισμένη λοιπόν ψηφοφορία για το νομοσχέδιο κατ' άρθρον είναι για την Πέμπτη το βράδυ...ενώ η ημέρα προβλέπει ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τα κόκκινα.