istories.gr - Η δική σου φωνή στο διαδίκτυο

Τι γίνεται με τις συμβάσεις στην ΕΡΤ

Αν και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ξεκαθάρισε ευθέως την τακτική του για την ΕΡΤ: «στόχος μας είναι από το προηγούμενο καθεστώς στο νέο, η μετάβαση να γίνει με σταθερότητα και σοβαρότητα- όχι σαν ταύρος εν υαλοπωλείο», το μεταβατικό Δ.Σ. της ΕΡΤ δε φαίνεται διατεθειμένο να σπάσει αυγά. Τουλάχιστον, στο άμεσο και ορατό μέλλον. Με άλλα λόγια, δεν προτίθεται να αγγίξει «συστήματα» και «μηχανισμούς» που λειτουργούν επί χρόνια στην ΕΡΤ, κατασπαταλώντας το δημόσιο πλούτο, σε βάρος του προγράμματος και βεβαίως των πολιτών που τη στηρίζουν με το ανταποδοτικό τέλος των 290 εκ. ευρώ ετησίως.

Η αλλαγή του Προέδρου, που αναμένεται το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, δεν είναι αρκετή για να ξηλώσει τις διαφόρων ειδών «φάμπρικες» που έχουν συσταθεί εντός και εκτός ΕΡΤ και απομυζούν με κάθε τρόπο. Κι αυτό, διότι οι «φάμπρικες» αυτές μπορεί να… πλαισίωναν τον Πρόεδρο και να λειτουργούσαν κατ’ εντολή του, ή έστω σε γνώση του, όμως, διαπερνούν ολόκληρο το διοικητικό μηχανισμό της ΕΡΤ και φτάνουν μέχρι τα μεσαία και κατώτερα κλιμάκια προσωπικού.
Το Δ.Σ. της περασμένης Πέμπτης, δε φάνηκε ιδιαίτερα τολμηρό να προχωρήσει σε τομές και σε περιθωριοποίηση των «βλαβερών» στοιχείων. Αν και δεν έλαβε αποφάσεις, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη να συζητήσουν και να καταθέσουν απόψεις, οι οποίες όμως δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία προτίθεται να κινηθεί η Διοίκηση, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρόσωπα: τόσο αυτά που «αλώνιζαν» επί σειρά ετών στην ΕΡΤ με απίστευτες αμοιβές και προνόμια –και καθώς φαίνεται θα συνεχίσουν- όσο και το προσωπικό των χαμηλοσυμβασιούχων, το οποίο φαίνεται να παίρνει παράταση για ένα 6μηνο.
Εάν και εφόσον υπάρξουν δομικές αλλαγές, αυτές θα είναι αργές και σε βάθος χρόνου. Πιο συγκεκριμένα:
* Συμβάσεις έργου: Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εισήγηση είναι να ανανεωθούν 1.080 συμβάσεις έργου, από 1/1/2010 και για ένα 6μηνο. Δεν ανανεώνονται 300 συμβάσεις, σύμφωνα με λίστες που έχουν καταρτίσει οι Γενικοί Διευθυντές σε συνεργασία με τους διευθυντές και τους υπευθύνους Τμημάτων. Ακούγεται ότι «κομμένοι» είναι διαφόρων ειδών «αργόμισθοι», όσοι υποχρεούνται σε διακοπή βάσει του Π.Δ. Παυλόπουλου και ορισμένοι «πολιτικοί σχολιαστές».
Ωστόσο, την ευθύνη για τις συμβάσεις έχει η ειδική Επιτροπή Συμβασιούχων της ΕΡΤ (Επιτροπή του άρθρου 3), η οποία δεν έχει συσταθεί. Η Επιτροπή απαρτίζεται από δύο μέλη της Διοίκησης και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων, τον οποίο διεκδικεί η νόμιμη ΠΟΣΠΕΡΤ από τη διασπαστική Ομοσπονδία της συνδιοίκησης των προηγούμενων ετών υπό τον Χρ. Παναγόπουλο. Το νέο Δ.Σ. φαίνεται να στηρίζει το παλαιό καθεστώς της συνδιοίκησης ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ.
* Αποκλειστικές συμβάσεις: Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λεγόμενες «αποκλειστικές συμβάσεις» στην ΕΡΤ, δηλ. συμβάσεις με αυξημένες αμοιβές μόνιμου ή αορίστου προσωπικού της ΕΡΤ ανανεώνονται επίσης, όμως ενδέχεται όσες ξεπερνούν ένα πλαφόν (που άλλοι το προσδιορίζουν στα 3.000 ευρώ και άλλοι στα 4.000 ευρώ μεικτά μηνιαία) να δεχθούν μειώσεις από 5 έως 15%.
Να σημειωθεί ότι οι αποκλειστικές συμβάσεις αφορούν (α) είτε σε μια πρακτική εύνοιας προς συγκεκριμένους εργαζόμενους που απολαμβάνουν υπερδιπλασιασμό έως και τετραπλασιασμό των αποδοχών τους, καταλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης πολλές φορές και εκτός οργανογράμματος είτε (β) εργαζόμενους – κυρίως δημοσιογράφους – οι οποίοι απασχολούνται σε καίρια πόστα με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, εξαιτίας Συλλογικής Σύμβασης ΕΣΗΕΑ- ΕΡΤ που προβλέπει μισθούς …ανειδίκευτου εργάτη. Σε αυτή την περίπτωση, οι “αποκλειστικές συμβάσεις” “εξομαλύνουν” τους μισθούς προσφέροντας αποδοχές γύρω στα 3.000 ευρώ το μήνα μεικτά, για θέσεις ευθύνης.
Εν τω μεταξύ, τους «ασκούς του Αιόλου» αναμένεται να ανοίξουν διαμαρτυρίες που ακούγεται ότι θα κατατεθούν σχετικά με τους εργαζόμενους- κυρίως δημοσιογράφους- που αν και έχουν αποκλειστικές συμβάσεις με την ΕΡΤ διατηρούν και άλλες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, προβάλλουν ως άλλοθι την έγγραφη άδεια των προϊσταμένων τους, που ενδεχομένως κρίνουν ότι δεν υπάρχει confict μεταξύ της υπηρεσίας που παρέχουν στην ΕΡΤ και της άλλης απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα (ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες κ.λ.π.). Πάντως, αρκετοί εργαζόμενοι με πραγματικά αποκλειστική σχέση εργασίας με την ΕΡΤ ετοιμάζονται να καταγγείλουν ως παράνομες τυχόν έγγραφες άδειες των προϊστάμενων για παράλληλη απασχόληση σε άλλες θέσεις εργασίας, ενώ θεωρούν ότι εφόσον διαπιστωθεί μια τέτοια πρακτική τότε θα πρέπει να επιληφθεί ο εισαγγελέας.
* Προσωπικό Ειδικών Θέσεων: Όπως φαίνεται, επίσης, θα αποφασιστεί και η ανανέωση της συντριπτικής πλειονότητας του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ), το οποίο υπολογίζεται συνολικά γύρω στα 50 άτομα.
* Σύμβουλοι: Βέβαιο είναι ότι θα «κοπούν» όλοι οι σύμβουλοι του Προέδρου (συνολικός αριθμός 13) των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν όταν λήξουν οι συμβάσεις τους. Την κατεύθυνση αυτή, έκανε σαφή εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη.
* Συμβόλαια: Ανανεώνονται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά, όλες οι εκπομπές της ΕΡΤ, και από το νέο έτος αναμένεται να βγουν στον αέρα και όσες δεν είχαν καταφέρει να εκπέμψουν λόγω έλλειψης συμβασιούχων. Αυτό σημαίνει ότι ανανεώνονται και όλα τα «χρυσά συμβόλαια» πολλών παρουσιαστών, εκπομπαρχών, αρχισυντακτών και λοιπού «πολυτελούς» προσωπικού. Μεταξύ αυτών οι Λυριντζής – Οικονόμου (21.000 ευρώ έκαστος μηνιαίως), η Ειρήνη Νικολοπούλου (24.000 ευρώ), η Πόπη Τσαπανίδου (21.000 ευρώ), η Μαρία Χούκλη (34.000 ευρώ) κ.ο.κ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προταθεί μείωση των αποδοχών τους κατά 30%, όμως άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία επαναδιαπραγμάτευση των αποδοχών τους.
Αν και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι με την απομάκρυνση των συμβούλων και τις μειώσεις 30% στα «συμβόλαια» και 15% στις «αποκλειστικές συμβάσεις» θα υπήρχε εξοικονόμηση γύρω στα 3-4 εκ. ευρώ το χρόνο (σημειωτέον, σε ένα συνολικό τζίρο της ΕΡΤ που υπερβαίνει τα 360 εκ. ευρώ), ακόμα κι αυτό καθίσταται πλέον αμφίβολο.
Νέο Δ.Σ. αναμένεται τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

πηγή: newstime.gr